Stress!!! Risico of kans?

Heb jij die droombaan? Altijd met plezier naar je werk, rust in je hoofd, heerlijk al je taken kunnen doen en als je weer thuis komt nog voldoende energie en ruimte voor qualitytime met je gezin.

Ervaar je dat? Gefeliciteerd! Je hebt het goed voor elkaar . Je leven op de rit!  20170917_155550

Veel anderen kunnen zich zo’n leven niet voorstellen.

In veel gezinnen is het elke dag weer een race tegen de klok om iedereen op tijd de deur uit te krijgen.

School en werk bepalen de starttijd van de dag en de haast van het ochtendritueel.

Het weekend, of vrije dagen zijn voor alles waar je niet aan toe kwam;  Schoonmaken, boodschappen, sociale contacten, sporten. En uitrusten omdat voor je het weet de ratrace weer opnieuw begint.

Herkenbaar?

Hoe is het ooit zo ver gekomen, vraag je je misschien wel eens af.

Heb jij er wel eens écht over nagedacht?

Wat maakt dat jij je leven zo inricht zoals je dat doet?

Ben je min of meer ongemerkt in deze situatie terecht gekomen of maak jij je keuzes heel bewust. Waarbij je ook verder kijkt en de gevolgen op langere termijn overziet.

De keuze voor een gezin, baan of huis wordt vaak weloverwogen gemaakt maar zeg eens eerlijk, toen jij je koopcontract ondertekende, wat zag jij toen voor je?

Zo’n hectische ochtend waarbij je op het laatste moment een zoekgeraakte schoen uit een hoek van je leuke maar rommelige huis vandaan vist voordat je moet rennen om op tijd op school, werk of afspraak te zijn of toch een iets meer relaxte setting?

20170918_173324

 

Hoeveel invloed hebben de lange termijn keuzes die je hebt gemaakt zoals een gezin, werk, hypotheek elke dag op je leven?

Misschien is het niet echt een ratrace. Want dat zou betekenen dat alles wat je doet eigenlijk nutteloos is. En het brengt je uiteindelijk wel ergens. Je doet het met een doel.

Het doel waarom je in eerste instantie de keuzes maakte. Maar de stress die er bij lijkt te horen had je er vast niet bij bedacht.

 

Veel van die keuzes zijn niet of moeilijk terug te draaien.

En vanzelfsprekend willen we dat vaak ook helemaal niet!

De gevolgen zijn wel veel intenser dan we ooit van tevoren hadden kunnen vermoeden.

Het komt regelmatig voor dat cliënten die ik begeleid in mijn coachpraktijk zoeken naar meer rust en balans in hun leven. Het toverwoord daarbij is wat mij betreft ‘ kleine stapjes’.

Grote besluiten die ooit genomen zijn liggen redelijk vast en verander je niet zomaar maar samen ontdekken we vaak wat er wél kan en ervaart de cliënt de ruimte die een kleine verandering hier en daar biedt.

 

voetstappenHoe maak jij je keuzes voor elke dag? Met alles wat er is, wat voelt als onontkoombaar, moeten en niet te veranderen?

Je kunt je anders voelen door ook nu keuzes te maken. Kleine veranderingen die net het verschil kunnen maken tussen doorploeteren en bewust kiezen voor een druk leven dat vol te houden is.

Ik ben er van overtuigd dat vanuit stress zich keuzes aandienen.

Stress is een waarschuwingssignaal. Heel goed om aan te geven dat er iets aan de hand is, dat er gevaar dreigt. Maar dat moet niet te lang duren. Laat stress dienen als wakeup call; Let op! Verander iets want op deze manier houd je het niet vol!

Door anders om te gaan met dat wat je doet, moet en wil, hoe klein de verandering ook , komen dingen in beweging. En beweging zet weer meer in verandering. En voor je het weet…

Nou ja, de eerste regels van deze tekst is misschien wat veelgevraagd zo in één keer maar meer balans in je leven en werk, wát een rust en ruimte zou dat geven!

IMG_20170917_211741_675

 

 

 

 

Getagd met , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.