Vertraging, hoe meer hoe beter…

Schotland, wat was je geweldig!

Ondanks of misschien wel juist dankzij de vele regen tijdens de 3 weken dat ik in Schotland was heb ik genoten van het prachtige landschap, de natuur en cultuur.  

De ruige wildernis, de indrukwekkende bergen en groene heuvels,  prachtige heldere watervallen en rivieren, rotsen met papagaaiduikers, schitterende zonsondergangen…..en wandelgebieden waar je soms uren geen mens tegenkomt.

De kleine smalle weggetjes met veel bochten waar je niet eens links kán rijden omdat de weg niet breder is dan de auto en waar je, als er een tegenligger komt, met elkaar moet communiceren en samenwerken om te kunnen passeren. Het doet iets met je.

Hoewel ook spannend af en toe, het kan niet anders dan dat je daar rustig van wordt.

Vertraging….. meestal heeft dat woord een negatieve klank.

We ‘moeten’ toch op tijd zijn….en er moet zoveel gebeuren dus we hebben geen tijd te verliezen!  

Maar als je kunt vertragen omdat er even niets hoeft en als het niet erg is dat alles langer duurt, dan voel je je eigen ritme en kom je terug bij jezelf, bij je natuur.

Daar is een rustperiode zoals vakantie voor bedoeld. Uitrusten, tot rust komen en opladen.

Even iets anders dan anders, misschien ook ergens anders maar als dat niet tot de wensen of mogelijkheden behoort, je hoeft niet perse weg te zijn om tot rust te komen.

Mijn vakantie zit er op.

De rust niet, dat probeer ik vast te houden en mee te nemen elke dag.

Door zoveel mogelijk altijd en overal mijn aandacht te besteden aan wat er op dat moment is hoef ik niet op vakantie te zijn om rust in mijn leven te hebben.

Doe alles wat je doet met volledige aandacht; Het klinkt simpel maar is makkelijker gezegd dan gedaan.

Afleiding ligt altijd op de loer, er is van alles en nog wat dat onze aandacht weghaalt van dat waar we op dit moment mee bezig zijn.

Gedachten meestal. Over iets dat in de toekomst of het verleden ligt.

‘Wat als ik dit of dat anders had gedaan… oja, en toen gebeurde er dat…’, ‘Als ik straks klaar ben dan heb ik mooi nog even tijd voor…en dan ga ik….’

En voorbij is het moment waarin je eigenlijk bent!

In gedachten ben je er dan niet bij maar op dat moment bezig met iets dat geweest is of nog moet komen. Dat is jammer, want als je het op deze manier bekijkt, mis je precies het moment waarin je leeft.  En als dat bij elkaar heel veel momenten zijn, gaat er veel aan je voorbij; Leven en werken terwijl je een gevoel van rust ervaart, véél minder stress, ook als het druk is, onverwachte geluksmomentjes omdat je beter leert voelen waar het om gaat. Bij jou, in jouw leven.

Stress zit in je hoofd en vervolgens in je lijf. Een stressvolle omgeving wil niet zeggen dat jij er gestresst van moet worden. Moeilijk? Jazeker! Maar je kunt er wel mee leren omgaan.

Er zijn gelukkig manieren om te leren meer aandacht voor het moment te hebben en eerder te merken wanneer je wordt afgeleid zodat je weer terug kunt naar nu!

Want NU is waar het gebeurt! Alles!

En daarmee heb je veel meer de regie over je leven in handen.

Wil je meer weten over hoe ik dat doe en hoe ik jou daarin met coaching of een Mindful Walk cursus kan begeleiden?

Neem gerust contact met me op of lees er over op mijn website.

Sta af en toe even stil en geniet van het moment.

Ik wens je een fantastische zomer!